• Ruime voorraad

  • Levering op locatie

  • Kwaliteit gegarandeerd

Het belang van de EUDR-regelgeving 

Het is de Europese Unie menens met de strijd tegen illegale ontbossing. Dat is zeer duidelijk wanneer je de nieuwe EUDR-regelgeving die in juni 2023 van kracht werd van naderbij bekijkt. 

Wat is EUDR? 

  

EUDR staat voor European Union Deforestation Regulation. Deze Europese wet is in het leven geroepen om de bestaande bossen op een correcte en legale manier te beheren. Zo willen de beleidsmakers illegale ontbossing een halt toeroepen. Sinds de invoering van de EUTR  (European Timber Rules) in 2013 is het verboden om illegaal gekapt hout in Europa in te voeren of naar bestemmingen buiten Europa uit te voeren.

 

Dankzij deze EUDR regelgeving zorgt de EU ervoor dat de klimaatverandering onder controle blijft en de biodiversiteit wereldwijd gegarandeerd wordt. Bovendien worden met de EUDR ook de rechten van de inheemse bevolkingen beter gerespecteerd. Zij zien bij illegale houtkap vaak de bosecosystemen instorten waarvan ze afhankelijk zijn. Dankzij de nieuwe regels zal dat in de toekomst niet meer kunnen gebeuren. 

Op elkaar gestapelde schijven hout.

EUDR voor bedrijven in Europa 

Bedrijven die houtproducten op de Europese markt willen brengen, zullen daarvoor voortaan een zorgvuldigheidsverklaring moeten voorleggen. Die verklaring bewijst dat de producten in kwestie niet afkomstig zijn uit kwetsbaar bosgebied of niet werden vervaardigd met hout dat zijn oorsprong vindt bij illegale houtkap.

 

In vele gevallen zal de houtleverancier die het hout invoert deze zorgvuldigheidsprocedure al hebben uitgevoerd. Dan volstaat het voor de partij die dat hout gaat gebruiken om de referentienummers van de zorgvuldigheidsverklaringen mee op te nemen in de officiële documentatie. 

 

 

EUDR: registratie- en controlesysteem 

Dankzij dit nieuwe systeem zal er een veel betere en accuratere controle mogelijk worden van de goederenstromen die de EU binnenkomen en verlaten. Bovendien zal de wetgever ook risicoprofielen in kaart kunnen brengen van leveranciers die mogelijk de voorschriften niet of onvoldoende volgen.

 

De grote troef van de EUDR-regelgeving voor de eindklant is duidelijk: hij krijgt producten geleverd die op een evenwichtige en duurzame manier tot stand zijn gekomen. Deze regelgeving is van toepassing voor afgewerkte houten producten, maar ook voor soja, palmolie, rubber, vlees, koffie en chocolade. 

 

 

De volgende jaren zal de EUDR-wetgeving ongetwijfeld nog verdere bijsturing krijgen om zo de bescherming van onze bossen en biodiversiteit nog gerichter te kunnen beschermen.   


Een sterk staaltje EU-beleid in de praktijk gebracht!  


Jouw droomproject,
onze jarenlange ervaring

Jouw droom-
project, onze jarenlange
ervaring

  • Op zoek naar Azobé, Ipé, Padoek of Thermowood?
  • Hout nodig dat niet alleen sterk, maar ook mooi is?
  • Nood aan nieuwe terrasplanken, houten gevelbekleding of een nieuwe omheining?
  • Groot tuin- of bouwproject in het verschiet?
Bekijk onze referenties
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
Jadimex,
hout is
onze
zuurstof

Maak vandaag nog een afspraak

Maak vandaag nog een afspraak via ons contactformulier, of spring gewoon eens binnen tijdens de openingsuren. Dankzij onze centrale ligging zijn wij vanuit alle hoeken van België vlot bereikbaar.

Maak een afspraak
Maak een afspraak
Volg ons via:
Jadimex BV
Tiensesteenweg 225
3360 Lovenjoel (Korbeek-Lo)

Tel. 016/461 961
Fax. 016/460 935
info@jadimex.be
Ma. tem. vrij. : 8u - 17u
Zaterdag : Open tussen 8u en 12u
Zon- en feestdagen : Gesloten

Betalingsmogelijkheden