Jadimex, hout
met een
duurzame meerwaarde
Ontdek onze webshop Bekijk onze referenties

Vergrijzing van hout: oorzaken

Na verloop van tijd vergrijst alle onbehandeld hout in de buitenlucht. Maar vanwaar komt dat verschijnsel en tast die vergrijzing van hout de kwaliteit van je hout aan? Ontdek snel de antwoorden in deze blog.

Vergrijzing van hout: algemeen fenomeen

Kies je voor hout in je tuin of rond je woning? Dan moet je er rekening mee houden dat je houten gevelbekleding of tuinpoort na enige tijd begint te verkleuren. Maak je daarover vooral geen zorgen, want vergrijzing van je hout is een volledig natuurlijk fenomeen dat plaatsvindt onder invloed van de uv-straling van de zon. Alle houtsoorten hebben hun specifieke kleuren dankzij bepaalde kleurstoffen in het hout. Bovendien bevat hout verschillende stoffen die meer of minder verteerbaar zijn. De zachte delen van het hout slijten weg door erosie veroorzaakt door wind en regen. De buitenlaag van het hout gaat langzaam vergrijzen door een combinatie van erosie en inwerking van de uv-stralen van de zon.

De buitenlaag van het hout gaat langzaam vergrijzen door een combinatie van erosie en inwerking van de uv-stralen van de zon.
De vergrijzing van je hout gebeurt zeer langzaam.

Vergrijzing en nat hout

De vergrijzing van je hout gebeurt zeer langzaam. De buitenste cellagen van het hout worden eerst lichtgrijs. Die buitenste vergrijsde lagen schijnen door. Dat is meteen ook de reden waarom nat hout even de oorspronkelijke kleur van het hout laat zien. Hoe meer tijd er verloopt, hoe dieper de vergrijzing doorwerkt in het hout. Dan zal de oorspronkelijke houtskleur niet meer zichtbaar zijn.

 

Vergrijzing van hout is geen probleem

Wie zich zorgen maakt over de invloed van de vergrijzing van zijn hout op de kwaliteit ervan, kan gerust zijn. Vergrijsd hout is zeker niet zwakker of minder kwalitatief dan gewoon hout. De kleur van het hout speelt alleen op esthetisch vlak een belangrijke rol. Kies je voor houten gevelbekleding? Dan moet je ervoor zorgen dat het vergrijzingseffect overal kan spelen. Anders krijg je geen mooi uniform geheel.

Vergrijzing van hout aanpakken

Ben je niet meteen fan van vergrijsd hout? Dan zijn er meer dan voldoende oplossingen om hier een mouw aan te passen. Met een houtolie behandel jij je hout en geef je het de kleur die jij wenst. Je hebt daarbij de keuze tussen verschillende tinten waarbij je gegarandeerd jouw ideale keuze vindt.

 

Stel ons je vragen over vergrijzing van hout

Maak jij je zorgen over de vergrijzing van je hout of ben je op zoek naar houtbeschermingsproducten? Dan zit je twee keer goed bij Jadimex, de houtspecialist! Onze medewerkers beantwoorden al je vragen met de grootste zorg.

 

Jouw droomproject,
onze jarenlange ervaring

Jouw droom-
project, onze jarenlange
ervaring

  • Op zoek naar Azobé, Ipé, Padoek of Thermowood?
  • Hout nodig dat niet alleen sterk, maar ook mooi is?
  • Nood aan nieuwe terrasplanken, houten gevelbekleding of een nieuwe omheining?
  • Groot tuin- of bouwproject in het verschiet?
Bekijk onze referenties
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
Jadimex,
hout is
onze
zuurstof

Maak vandaag nog een afspraak

Maak vandaag nog een afspraak via ons contactformulier, of spring gewoon eens binnen tijdens de openingsuren. Dankzij onze centrale ligging zijn wij vanuit alle hoeken van België vlot bereikbaar.

Maak een afspraak