Jadimex, hout
met een
duurzame meerwaarde
Ontdek onze catalogus Bekijk onze referenties

Kwaliteitsnorm & wormgaten

Omdat hardhoutbomen meestal enkel takken en bladeren in de kroon hebben, noemt men hardhout van deze bomen vaak “foutvrij”. Toch is een kwast of kruisdaad in hardhout geen fout, echter een volkomen natuurlijke eigenschap. Dit geldt ook voor de kleurverschillen tussen de planken onderling. Ook pinholes (= wormgaten) vormen zo een natuurlijk aspect: dit zijn kleine gaatjes, veroorzaakt door nathoutboordertjes, insecten die zich voeden met de sappen van de boom. Nadat de boom gekapt is sterven deze insecten en bestaat er dus geen gevaar meer dat er nieuwe pinholes ontstaan. Deze pinholes hebben geen invloed op de duurzaamheid of op de statische eigenschappen van het hardhout.

 

Wij, bij Jadimex, trachten steeds door onze kwaliteitsselectie een duidelijk hogere standaard te hanteren dan de geldende FAS-normen en trachten een minimum van bovengenoemde eigenschappen te leveren. Compleet vermijden van deze eigenschappen in het tuinhout zou niet juist zijn omdat wij natuurlijk ook trachten om milieubewust te werk te gaan.

 

Uitbloeden

Sommige hardhoutsoorten bloeden uit. Zo noemt men het uittreden van de inhoudsstoffen uit het hout. Deze inhoudsstoffen zijn vaak verantwoordelijk voor de duurzaamheid van het hardhout en daarom uiterst belangrijk. Overtollige inhoudsstoffen kunnen bij blootstelling aan weersinvloeden echter worden uitgespoeld en moeilijk te verwijderen vlekken op omliggende materialen achterlaten. Pas dus steeds op of laat u door ons informeren voordat u hardhout gebruikt in de omgeving van bleke natuursteen, een vijver of een zwembad.

 

Kopscheuren en andere scheuren

Hardhouten planken drogen zeer snel aan de kopse kanten, duidelijk sneller dan aan de langskanten. Dit kan voor kopscheuren zorgen. Daarom dat terrasplanken beter tijdens de plaatsing van het terras op maat gezaagd worden. Ook op de oppervlakte van een plank kunnen scheuren ontstaan door de droging, dit is volkomen natuurlijk gedrag en is niet te vermijden, al verschilt de gradatie wel per houtsoort. Naarmate het tuinhout een evenwichtsvochtgehalte bereikt neemt de grootte en lengte van deze scheuren in sterke mate terug af.

 

Lengtematen

Hout wordt altijd in de lengte verzaagd in standaard voetmaten, maar is nooit gekantrecht.

In Europa worden deze lengtematen in het hout uitgedrukt in millimeters of centimeters, doch zijn dit steeds omrekeningen vanuit een standaard voetmaat. Dit wil zeggen dat er een afwijking mogelijk is tussen de vermelde lengtematen op uw bestelbon/factuur en de geleverde lengtematen. Deze afwijking kan van plank tot plank verschillen omdat het geen haaks afgekorte lengtes betreft, de plank kan dus enkele cm korter of langer zijn dan vermeld op de factuur.

 

Montage

Over het algemeen geldt: hardhout dient altijd voorgeboord te worden, want zonder voorboren kunnen schroeven makkelijker afbreken, kan het hout splijten en zijn verbindingen niet stevig.

Een geschaafde plank of balk en zeker de langere lengtes kan de neiging hebben om krom te trekken. Een beperkte kromming (ongeveer +-1 cm/lm) is bij de aanleg makkelijk te corrigeren en wordt dus meegegeven. Als de kromming te groot is worden de planken of balken niet meegegeven.

 

Tuinschermen en tuinafsluitingen

Hoe hoog mag ik mijn tuinschermen of tuinafsluiting, grenzend aan dat van de buren of aan de straatkant, bouwen? Die vraag krijgen wij vaak, maar kunnen we niet eenduidig beantwoorden. De toegestane hoogte van uw tuinschermen of tuinafsluiting wordt namelijk gemeentelijk bepaald en verschild soms zelfs per wijk of stadsdeel. Als u dus zeker wilt zijn, vraagt u dus best de richtlijnen bij uw gemeente aan. In de meeste gevallen ligt de standaard hoogte voor dergelijke tuinschermen op 180cm of hoger, dat is ook de reden waarom de meeste tuinschermen op deze hoogte gemaakt worden. Mag u met uw tuinafsluiting toch hoger gaan dan kunt u dit makkelijk realiseren dankzij de rabatschermen.

Jouw droomproject,
onze jarenlange ervaring

Jouw droom-
project, onze jarenlange
ervaring

  • Op zoek naar Azobé, Ipé, Padoek of Thermowood?
  • Hout nodig dat niet alleen sterk, maar ook mooi is?
  • Nood aan nieuwe terrasplanken, houten gevelbekleding of een nieuwe omheining?
  • Groot tuin- of bouwproject in het verschiet?
Bekijk onze referenties
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
Jadimex,
hout is
onze
zuurstof

Maak vandaag nog een afspraak

Maak vandaag nog een afspraak via ons contactformulier, of spring gewoon eens binnen tijdens de openingsuren. Dankzij onze centrale ligging zijn wij vanuit alle hoeken van België vlot bereikbaar.

Maak een afspraak