Jadimex, hout
met een
duurzame meerwaarde
Ontdek onze catalogus Bekijk onze referenties

Azobé hout

Azobé hout is een tropische hardhoutsoort die afkomstig is uit West- en Midden-Afrika. Het kernhout is chocoladebruin tot purperrood gekleurd, met witachtige stoffen in de vaten. Azobé hout is een zeer duurzame houtsoort van klasse I met grove nerven, met kans op kruisdraad en een geringe stabiliteit zowel bij binnen- als buitengebruik. De structuur is over het algemeen vrij regelmatig. Azobé hout is bijzonder zwaar waardoor de vochtopname en -afgifte vrij langzaam gebeurt. Deze houtsoort is dus weinig gevoelig voor vochtwijzigingen.

 

Eigenschappen van azobé hout

Vers kernhout van azobé hout is roodbruin van kleur en verkleurt langzamerhand naar donkerrood tot chocoladebruin, soms tot violetachtig donker roodbruin. Buiten zal het vergrijzen. Het hout heeft opvallend wit tot geel gekleurde inhoudsstoffen in de vaten. Door de kruisdraad zijn afwisselend lichte en donkere banen zichtbaar. Azobé hout vertoont een vaag streepdessin, veroorzaakt door het kleurverschil tussen vezel en weefsel. Droog krijgt het overgangshout dezelfde kleur als het kernhout, maar het is minder duurzaam. Het spinthout is scherp afgetekend en heeft een duidelijk lichtere kleur dan het kernhout.

 

Verwerken van azobé hout

Om azobé hout te verzagen of schaven, is een groot vermogen nodig. Door de hardheid is een snelle afstomping van het gereedschap mogelijk. Vers gezaagd azobé hout bezit een typische geur die na verloop van tijd verdwijnt. Deze hardhoutsoort droogt moeilijk en zeer langzaam. Gelukkig is het voor de meeste toepassingen niet nodig om het hout te drogen. Daarbij bestaat een grote kans op scheuren en vervorming. Na het droogproces heeft deze hardhoutsoort een goede stabiliteit. Indien je deze houtsoort wil spijkeren of schroeven, is voorboren noodzakelijk aan geen te hoge draaisnelheid om verbranding van het hout te vermijden. Azobé hout heeft een zeer goede weerstand tegen scheikundige producten en heeft een goede oppervlakafwerking, al vragen de meeste toepassingen geen afwerking.

 

Azobé hout van Jadimex

Azobé hout is als tropische hardhoutsoort uiterst geschikt als damwand, voor palissaden, vlechtmatten of gezaagde balken. Ook als tussenschotten of verkeerspalen wordt azobé hout aangewend. Het is zeer geschikt voor buitentoepassingen en mag blootgesteld worden aan moeilijke omstandigheden zoals een bar klimaat of een agressieve omgeving. Deze houtsoort laat zich vrij gemakkelijk bewerken, mits het gereedschap aangepast is aan zijn hardheid. Jadimex levert azobé hout voor al jouw buitentoepassingen. Kom gerust langs in onze showroom te Lovenjoel.

Jouw droomproject,
onze jarenlange ervaring

Jouw droom-
project, onze jarenlange
ervaring

  • Op zoek naar Azobé, Ipé, Padoek of Thermowood?
  • Hout nodig dat niet alleen sterk, maar ook mooi is?
  • Nood aan nieuwe terrasplanken, houten gevelbekleding of een nieuwe omheining?
  • Groot tuin- of bouwproject in het verschiet?
Bekijk onze referenties
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
Jadimex,
hout is
onze
zuurstof

Maak vandaag nog een afspraak

Maak vandaag nog een afspraak via ons contactformulier, of spring gewoon eens binnen tijdens de openingsuren. Dankzij onze centrale ligging zijn wij vanuit alle hoeken van België vlot bereikbaar.

Maak een afspraak