Jadimex, hout
met een
duurzame meerwaarde
Ontdek onze webshop Bekijk onze referenties

Basralocus

Andere namen

Basterd locus (Suriname), angélique (Frans-Guyana), angelica do para (Brazilië)

Wetenschappelijke naam

Dicorynia guianensis Amsh.

Familie

Leguminosae - Caesalpiniaceae

Herkomst

Suriname, Frans-Guyana, Brazilië

Houtbeschrijving

Het kernhout is goud-, roest- of purpelbruin van kleur met meestal een bruinrode gloed. Het steekt duidelijk af tegen het 30-60 mm brede spint dat in verse toestand lichtgrijs van kleur is en na blootstelling aan het daglicht licht roodbruin van kleur wordt. Vooral op het kwartierse vlak vertoont het hout vaak een streeptekening, terwijl op het dosse gezaagde hout meestal een vrij duidelijke vlamtekening zichtbaar is die door parenchymbandjes wordt veroorzaakt. Glad geschaafd en eventueel geschuurd, heeft basralocus van nature een vrij hoge glans. Etagebouw van de stralen op het tangentiale vlak is vaak duidelijk waarneembaar. Het kernhout is zeer duurzaam en is dan ook zeer goed tegen schimmel- en instectenaantasting bestand. Door de combinatie van inhoudsstoffen en de aanwezigheid van microscopisch kleine kiezellichaampjes in het hout (0,5-2,5%) is basralocus gewoonlijk (afhankelijk van het kiezelgehalte dat echter meestal hoog genoeg is) bestand tegen paalwormaantasting in een gematigd klimaat. In de waterbouw, vooral in zeewater, wordt hiervan dankbaar gebruik gemaakt. De donkere soorten basralocus bevatten over het algemeen de meeste kiezel in het weefsel. Basralocus is bestand tegen aantasting door zuren.

Nerf

Fijn tot matig grof

Draad

Recht, meestal kruisdraad of warrige draad

Volumieke massa

Van 660 tot 900 kg/m3
Gemiddeld: 730 kg/m3

Duurzaamheid

Duurzaam
(klasse II)

Stabiliteit in gebruik

Buiten: laag

Bijzonderheden

Door zijn paalwormbestendigheid en sterkte is basralocus bij uitstek bruikbaar als paalhout en constructiehout in de waterbouw, zoals voor remmingwerken, steigers, gordingen en strandhoofden. De beslagen palen in de waterbouw zijn meestal van basralocus. Verder kan het, mede door zijn uiterlijk, gebruikt worden voor binnenbetimmeringen en parket- en strokenvloeren. Doordat het bestand is tegen zuren kan het gebruikt worden voor vaten voor zure vloeistoffen. In de productielanden wordt het ook voor meubelen gebruikt, waarvoor dan het lichtere hout (van kleur en volumieke massa), dat gemakkelijker is te bewerken, wordt uitgezocht.

Jouw droomproject,
onze jarenlange ervaring

Jouw droom-
project, onze jarenlange
ervaring

  • Op zoek naar Azobé, Ipé, Padoek of Thermowood?
  • Hout nodig dat niet alleen sterk, maar ook mooi is?
  • Nood aan nieuwe terrasplanken, houten gevelbekleding of een nieuwe omheining?
  • Groot tuin- of bouwproject in het verschiet?
Bekijk onze referenties
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
Jadimex,
hout is
onze
zuurstof

Maak vandaag nog een afspraak

Maak vandaag nog een afspraak via ons contactformulier, of spring gewoon eens binnen tijdens de openingsuren. Dankzij onze centrale ligging zijn wij vanuit alle hoeken van België vlot bereikbaar.

Maak een afspraak