Jadimex, hout
met een
duurzame meerwaarde
Ontdek onze webshop Bekijk onze referenties

Ipé

Andere namen

Bethabara, pau d'arco, ipé, tauary{*}, caixeta (Brazilië), guayacan polvillo (Colombia), guyacan, madera negra (Ecuador), ebène vert, ebène jaune (Frans Guyana), bowwood, whalebone greenheart (Guyana), cortez (Honduras, Nicaragua, Costa Rica), amapa (Mexico), guayacan (Panama), lapacho negro, guayacan (Paraguay, Argentinië), tahuari (Peru), groenhart (Suriname), flor amarillo (Venezuela). {*} verwerpelijke naam.

 

Botanische naam

Tabebuia serratifolia (Vahl) Nicholson (Surinaams groenhart) (= Tecoma spec. div.)., Tabebuia ipé (Mart.) Standl., T. cassinioides DC., T. guayacan Hemsl., T. longiflora Standl.

 

Houtbeschrijving

Hieronder wordt beschreven groenhart uit Suriname. De andere Tabebuiasoorten zijn wat lichter in gewicht, maar zijn uiterlijk en anatomisch niet of nauwelijks van Surinaams groenhart te onderscheiden. De meeste sterkte-eigenschappen van de andere Tabebuiasoorten (met een lagere volumieke massa) zijn lager. Het groenachtig bruine tot groenachtig geelbruine kernhout is duidelijk te onderscheiden van het geelachtig grijze 40-80 mm brede spint. De kern vertoont dikwijls lichte tot donkere zones waardoor het enigszins gestreept kan lijken. Ook als er kruisdraad aanwezig is, kan door de lichtval een decoratieve fijne streeptekening aanwezig zijn. Ipé heeft een vrij gelijkmatige structuur zonder uitgesproken tekening. Het hout bevat de inhoudsstof lapachol die op het langsvlak als (groen)gele streepjes zichtbaar is. Lapachol kleurt in aanraking met ammonia rood, waardoor ipé (Surinaams groenhart) van bijvoorbeeld demerara groenhart is te onderscheiden. Het hout is zeer hard en sterk, moeilijk splijtbaar en zeer elastisch.

Ipé is een zeer duurzame en stabiele houtsoort met een zeer fijne nerf en kan dus als één van de meest edele houtsoorten worden beschouwd geschikt voor tal van toepassingen. Denken we hierbij maar aan buitentoepassingen als constructiehout, tuinmeubilair, trappen, gevelbekledingen, tuinhout en terrassen in het bijzonder. Verder is deze houtsoort tevens geschikt voor binnenschrijnwerk zoals parket en plankenvloer, trappen, meubels, draaiwerk, snijwerk en andere.

 

Naamgeving

Ipé is de commerciële naam voor Tabebuia spp., behorende tot de familie van de Bignoniaceae.

 

Herkomstgebied

Ipé komt voor in de tropische bossen van Midden- en Zuid-Amerika. In België wordt het meestal ingevoerd uit Brazilië.

 

Boombeschrijving

De boomhoogte bedraagt 30 tot 40 m, maximaal 65 m. De stamdiameter varieert van 60 tot 90 cm, uitzonderlijk 180 cm. Aan de takvrije rechte cilindrische stam die tussen 8 en 40 m lang is komen soms wortelaanzetten voor.

 

Duurzaamheid

Het kernhout van ipé bevindt zich in natuurlijke duurzaamheidsklasse I. Het spinthout is niet duurzaam (klasse V).

 

Houtbeschrijving

Het kernhout is bruin, soms ietwat groenachtig geelbruin en vertoont dikwijls licht tot donker ”gestreepte” zones. De structuur is vrij gelijkmatig zonder uitgesproken tekening. Het spinthout is geelachtig grijs. De nerf is zeer fijn. De draad is recht, soms kruisdraad. Op het langsvlak zijn gele (soms iets groenachtige) streepjes zichtbaar, die in verband staan met de aanwezigheid van lapachol, een inhoudstof die rood kleurt in contact met ammonia.

 

Kwaliteiten

In België wordt enkel de topkwaliteit FAS (First and Second) ingevoerd, altijd hart- en spintvrij en nagenoeg steeds volledig vrij van fouten.

 

Bewerking en afwerking

Ipé laat zich mooi glad bewerken. Bij het schaven wordt aanbevolen kleine snijhoeken te gebruiken om problemen bij eventuele kruisdraad te voorkomen. Een goede stofafzuiging is belangrijk vanwege de aanwezigheid van lapachol (zie hoger). Voorboren is noodzakelijk. De oppervlakteafwerking verloopt goed. Met alcalihoudende producten bestaat een risico op donkerrode verkleuring, als gevolg van contact met lapachol.

 

Drogen

Het drogen verloopt vrij langzaam, met geringe neiging tot vervormen.

 

Toepassingen

Als belangrijkste buitentoepassingen gelden: constructiehout, gevelbekleding, tuinmeubilair, trappen, tuinhout, terrassen in het bijzonder. Door zijn fijne nerf is ipé bijzonder geschikt voor gebruik als terras rond zwembaden. Verder is deze houtsoort tevens geschikt voor binnenschrijnwerk zoals parket en plankenvloer, trappen, meubels, draaiwerk, snijwerk, enz.

 

Producten in Ipé

Ipé terrasplanken

Ipé gevelbekleding

Jouw droomproject,
onze jarenlange ervaring

Jouw droom-
project, onze jarenlange
ervaring

  • Op zoek naar Azobé, Ipé, Padoek of Thermowood?
  • Hout nodig dat niet alleen sterk, maar ook mooi is?
  • Nood aan nieuwe terrasplanken, houten gevelbekleding of een nieuwe omheining?
  • Groot tuin- of bouwproject in het verschiet?
Bekijk onze referenties
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
Jadimex,
hout is
onze
zuurstof

Maak vandaag nog een afspraak

Maak vandaag nog een afspraak via ons contactformulier, of spring gewoon eens binnen tijdens de openingsuren. Dankzij onze centrale ligging zijn wij vanuit alle hoeken van België vlot bereikbaar.

Maak een afspraak