Jadimex, hout
met een
duurzame meerwaarde
Ontdek onze webshop Bekijk onze referenties

Itauba

Andere namen

Itaúba, itaúba amarela, itaúba grande, itaúba preta, louro itaúba (Brazilië).

Botanische naam

Mezilaurus itauba (Meissn.) Taub. ex Mez (= Silvia itauba Meissn.) en M. spec. div..

Houtbeschrijving

Kernhout egaal geelgroenbruin, blootgesteld aan lucht en licht, nakleurend tot (donker)bruin. Itauba voelt enigszins vettig aan en heeft weinig glans. Het grijsbruine spint heeft geen scherpe overgang maar is duidelijk te onderscheiden van het kernhout. De geur en smaak zijn mild en niet opvallend bij droog hout.

Itauba is afkomstig uit tropisch Zuid-Amerika. Het is zeer duurzaam, sterk en stabiel, wat er een polyvalente houtsoort van maakt, geschikt voor tal van toepassingen binnen en buiten. Met name voor terrassen en structuurhout is het momenteel populair. Ook gevelbekledingen en zelfs buitenschrijnwerk behoren tot de mogelijkheden.

Naamgeving en herkomstgebieden
Itauba is de commerciële benaming voor meerdere botanische soorten die behoren tot het geslacht Mezilaurus. Het gaat vooral om de soorten Mezilaurus itauba Taub. en Mezilaurus navalium Taub. Ze zijn afkomstig uit tropisch Zuid-Amerika, meer bepaald Brazilië, Frans Guyana en Suriname. In Suriname wordt itauba tevens kaneelhout genoemd. Voor de Belgische markt is Brazilië belangrijk als herkomstgebied, waar het een veel voorkomende houtsoort is.

Boombeschrijving
We hebben te maken met zware hoge bomen met een diameter van 100-150-cm, zelfs 150-200-cm en een hoogte van 30-50-m.

Duurzaamheid en houtbeschrijving
Het kernhout van itauba bevindt zich in natuurlijke duurzaamheidsklasse I, met uitzondering van het grijsbruine spint dat behoort tot klasse V. Het kernhout varieert van beige geel tot (donker) bruin, voelt enigszins vettig aan en heeft weinig glans. Binnen één plank kunnen direct na het schaven kleurverschillen voorkomen, die zich onder invloed van het licht echter snel uniformiseren. De grens tussen kernhout en spinthout is niet scherp, maar door het kleurverschil zijn kernhout en spinthout van elkaar te onderscheiden. De draad is recht en de nerf fijn en vrij sterk gesloten.

Vochtgehalte en kwaliteiten
De Belgische houtimport voert enkel de topkwaliteit FAS (First and Second) aan, die nagenoeg spint- en knoopvrij en 100-% buiten hart is. Het houtvochtgehalte voor buitentoepassingen bedraagt 30-% en meer (“shipping dry”).

Drogen
Het kunstmatig drogen dient langzaam te gebeuren. Bij het drogen aan de lucht voor buitentoepassingen blijft itauba stabiel en is weinig gevoelig voor barstjes.

Fysische eigenschappen
De gemiddelde volumieke massa bedraagt 850-kg/m3 bij 15-% vochtgehalte. De totale radiale krimp bedraagt ongeveer 4-% wat laag is. De totale tangentiale krimp bedraagt 10-%, wat matig is. Ondanks het grote verschil tussen de tangentiale en radiale krimp, waardoor er een zeker risico op scheurvorming bestaat, is itauba, eens het evenwichtsvochtgehalte bereikt, een stabiele houtsoort.

Bewerking, afwerking, bevestiging
Droog hout heeft een afstompende werking op de snijdgereedschappen door de aanwezigheid van kiezel. Bijgevolg wordt hardmetalen gereedschap aanbevolen. De oppervlakteafwerking is goed. Voor de bevestiging is voorboren aanbevolen.

Toepassingen
Itauba leent zich voor constructiehout (binnen en buiten), waterbouwkundige werken, geluidsschermen, palen, gevelbekledingen, terrassen, timmerwerk, draaiwerk, parket (en vloeren) en meubelen. Indien KD gedroogd, kan het worden gebruikt voor buitenschrijnwerk.

 

Producten

Itauba onderbouw

Itauba FSC® 100% terrasplanken

Jouw droomproject,
onze jarenlange ervaring

Jouw droom-
project, onze jarenlange
ervaring

  • Op zoek naar Azobé, Ipé, Padoek of Thermowood?
  • Hout nodig dat niet alleen sterk, maar ook mooi is?
  • Nood aan nieuwe terrasplanken, houten gevelbekleding of een nieuwe omheining?
  • Groot tuin- of bouwproject in het verschiet?
Bekijk onze referenties
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
Jadimex,
hout is
onze
zuurstof

Maak vandaag nog een afspraak

Maak vandaag nog een afspraak via ons contactformulier, of spring gewoon eens binnen tijdens de openingsuren. Dankzij onze centrale ligging zijn wij vanuit alle hoeken van België vlot bereikbaar.

Maak een afspraak