• Ruime voorraad

  • Levering op locatie

  • Kwaliteit gegarandeerd

Merbau

Andere namen

Salomon Merbau (Nederland), tat-talun (Myanmar/Birma), vesi (Fiji), ipil (Filipijnen), kayu besi, Moluks ijzerhout, mirabow (Indonesië), inzia (Italië), hintsy (Madagascar), merbau (Maleisië), kohu (Nieuwcaledonië), bendora, kwila, melila (Papoea-Nieuw-Guinea), ivili, kivoli, vuvula (Salomonseilanden), lumpha, lumpho, lum-paw, maka mong (Thailand), go nuonc (Vietnam).

Wetenschappelijke naam

Intsia spp.

Familie

Leguminosae - Caesalpiniaceae

Herkomst

Zuidoost-Azië

Houtbeschrijving

Spinthout: geelachtig wit
tot lichtroze
Kernhout: bruingeel tot roodbruin,
verdonkert bij blootstelling
aan het licht - variabel

Nerf

Middelmatig

Draad

Soms onregelmatig

Volumieke massa

Van 700 tot 900 kg/m3
Gemiddeld: 800 kg/m3

Duurzaamheid

Zeer duurzaam tot duurzaam
(klasse I-II)

Stabiliteit in gebruik

Buiten: hoog
Binnen: hoog

Bijzonderheden

Plaatselijk kan het hout
donkerder gekleurd zijn.
Onder invloed van het licht
vervagen de verschillen en
wordt de kleur gelijkmatiger.

Merbau
Intsia spp.
De gunstige eigenschappen, die merbau tot een bijzonder interessante houtsoort maken, zijn de hoge natuurlijke duurzaamheid (duurzaamheidsklasse I-II), de uitstekende dimensionele stabiliteit, de vaste structuur (heel mooi te frezen), het fraaie uiterlijk en de homogene partijen hout. Van deze eigenschappen is de meest bijzondere het beperkte werken (vormverandering onder invloed van vocht), als het hout eenmaal is gedroogd. Bovendien neemt het slechts langzaam vocht op. Het hout wordt altijd spintvrij aangevoerd.

Houtbeschrijving
Merbaustammen hebben een bleekgele spintlaag, die bij jonge bomen varieert van ca. 8 cm breed tot ongeveer een derde van de stamdiameter. Bij oude stammen is de spintlaag aanmerkelijk minder breed, namelijk 2-8 cm. Jonge bomen bezitten dus relatief veel spint, hetgeen inhoudt dat het economisch niet verstandig is stammen met diameters van minder dan 60 cm te vellen. Het kernhout is geel-,oranje-, rood- of grijsbruin, met veel onderlinge kleurvariaties. Aan de lucht blootgesteld verdonkert het hout aanmerkelijk na, soms zelfs tot bijna zwart. Merbau is gelijkmatig van structuur en bezit geen uitgesproken tekening. Het hout kan, afhankelijk van de zaagrichting, fraai gevlamd zijn of vage overlangse strepen vertonen als gevolg van de verschillende kleurnuances van het weefsel. Op het oppervlak zijn meestal de voor merbau karakteristieke, fijne zwavelgele streepjes zichtbaar, veroorzaakt door de vulstof van de vaten. In het hout zijn groeiringen herkenbaar. De nerf is vrij grof, maar wel gelijkmatig. De draad van het hout is recht tot min of meer kruisdradig en enigszins onregelmatig. Merbau bezit over het algemeen een fraaie glans. Soms voelt het vettig aan.

Duurzaamheid
Praktijk- en laboproeven wijzen uit, dat het kernhout bij ons als duurzaam t.a.v. schimmel- en insectenaantasting mag worden beschouwd. Merbau valt in duurzaamheidsklasse I-II.

Bewerkbaarheid
Met moderne houtbewerkingsmachines is merbau uitstekend te bewerken. Door zijn homogene en vaste structuur is het voortreffelijk te frezen (tot op tienden van millimeters). Het hout is mede daardoor zeer geschikt voor  precisiewerk. Handmatig is de bewerking aanzienljk moeilijker. Met een spaanhoek van 20° wordt het ontstaan van bladders in sterke mate tegengegaan. Het is aan te bevelen bij nagelen of schroeven eerst voor te boren. Het hout heeft anders de neiging tot splijten. Merbau is goed te lijmen. Ook is het op bevredigende wijze te polijsten en/of af te werken.

Het bloeden van merbau
Merbau is een houtsoort die wateroplosbare kleurstoffen bevat. Het zal duidelijk zijn dat het bij buitentoepassing van groot belang is de houtsoort op de juiste wijze af te werken. Gebeurt dat niet, dan bestaat het gevaar dat deze  inhoudsstoffen vrijkomen (het zgn. “bloeden”). Om deze reden wordt merbau in Maleisië ook wel “duivelshout” genoemd. De eerste stap om het bloeden te beperken bestaat erin met goed gedroogd hout te werken. Als voorbehandeling is het aan te bevelen met verdunde ammoniak (5% oplossing) te werken. In bepaalde gevallen zal deze voorbehandeling het “bloeden” niet volledig kunnen voorkomen. Het aanbrengen van een voldoende laagdikte van
een afwerkingsproduct biedt een betere bescherming tegen het uitspoelen van inhoudsstoffen. Het hout is zowel geschikt voor een transparante (CTOP-product) als een dekkende afwerking (verf). Bij gebruik van watergedragen producten is het absoluut noodzakelijk het oppervlak voor het aflakken eerst van een synthetische afsluitende laag te voorzien. Zo niet, dan is de kans op vlekkerigheid ten gevolge van het vrijkomen van kleurstoffen groot. Wat er ook van zij, eventuele vlekken zijn met eau de javel te verwijderen. De ervaring leert dat ook vlekken die men niet behandelt met de tijd door de regen volledig verdwijnen. Bij (lichtgekleurd) beton en natuursteen is het aanbevolen deze af schermen.

Producten

Merbau onderbouw

Jouw droomproject,
onze jarenlange ervaring

Jouw droom-
project, onze jarenlange
ervaring

  • Op zoek naar Azobé, Ipé, Padoek of Thermowood?
  • Hout nodig dat niet alleen sterk, maar ook mooi is?
  • Nood aan nieuwe terrasplanken, houten gevelbekleding of een nieuwe omheining?
  • Groot tuin- of bouwproject in het verschiet?
Bekijk onze referenties
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
Jadimex,
hout is
onze
zuurstof

Maak vandaag nog een afspraak

Maak vandaag nog een afspraak via ons contactformulier, of spring gewoon eens binnen tijdens de openingsuren. Dankzij onze centrale ligging zijn wij vanuit alle hoeken van België vlot bereikbaar.

Maak een afspraak
Maak een afspraak
Volg ons via:
Jadimex BV
Tiensesteenweg 225
3360 Lovenjoel (Korbeek-Lo)

Tel. 016/461 961
Fax. 016/460 935
info@jadimex.be
Ma. tem. vrij. : 8u - 17u
Zaterdag : Open tussen 8u en 12u
Zon- en feestdagen : Gesloten

Betalingsmogelijkheden