Jadimex, hout
met een
duurzame meerwaarde
Ontdek onze webshop Bekijk onze referenties

Padoek

Wetenschappelijke naam

Pterocarpus soyauxii Taub.

 

Familie

Leguminosae - Fabaceae

 

Andere namen

M'bèl (Kameroen, Gabon), palo roja (Guinee), osun (Nigeria), kisésé, n'gula, mukula, mongola (Kongo, Zaïre), mwangura (Oost-Afrika), African padauk, barwood (Groot-Brittannië), padouk, corail (Frankrijk).

 

Houtbeschrijving

Het kernhout van Afrikaans padoek is fraai fel oranjeachtig rood, ook wel koraalrood genoemd, vandaar ook wel de naam corail. Bij blootstelling aan het licht verkleurt deze tint snel tot vaalroodbruin en op de lange duur tot zwartbruin. Wanneer het hout tijdig wordt afgelakt met een zuurhardende blanke lak, blijft de fraaie kleur langer behouden. Het 100-200 mm brede spint is vuilwit tot crèmekleurig. Afrikaans padoek is een uitstekende, duurzame, fraaie en stabiele houtsoort.

 

Nerf

Matig fijn

 

Draad

Soms kruisdraad

 

Volumieke massa

Van 650 tot 900 kg/m²

Gemiddeld: 750 kg/m²

 

Stabiliteit in gebruik

Buiten: hoog

Binnen: hoog

 

Afrikaans padoek

Afrikaans padoek is een uitzonderlijk stabiele houtsoort met een zeer hoge natuurlijke duurzaamheid, bijzonder geschikt voor hoogwaardige toepassingen als buitenschrijnwerk. Het is tevens geschikt voor allerlei andere buitentoepassingen als terrassen, tuinmeubels, buitenbetimmeringen, met inbegrip van toepassingen in grond- en/of watercontact. Zijn fraaie koraalrode tot paarsbruine kleur maken Afrikaans padoek tevens zeer geliefd voor binnenvloerbekledingen en binnendecoratie.

 

Groeigebieden

Afrikaans padoek is de commerciële naam voor de botanische soort Pterocarpus soyauxii Taub., voorkomend in Midden - en West - Afrika. Deze in het immergroene tropische regenwoud solitair voorkomende lichtboomsoort heeft gevleugelde zaadjes die zich met de wind verspreiden. De verjonging gebeurt gemakkelijk en op natuurlijke wijze. Het optimale groeigebied is Gabon en Kameroen.

 

Boombeschrijving

De bomen bereiken een hoogte van ongeveer 50 m en hebben een takvrije stam van ongeveer 30 m. De schors scheidt spontaan roodachtige inhoudsstoffen af. De kruin is sterk vertakt. Aanloopwortels komen typisch voor, zijn zeer smal (5 à 7 cm) en tot 6 m hoog.

 

Houtbeschrijving

Het kernhout is fraai koraalrood tot paarsbruin (cfr. toepassingen als kleurstof in ondermeer de textielnijverheid) en verkleurt onafgewerkt snel aan het licht tot bruin. Het spinthout heeft een crème kleur. De nerf is matig fijn. Kruisdraad komt soms voor. Afrikaans padoek is over het algemeen gelijkmatig van structuur zonder uitgesproken tekening. In het optimale groeigebied is de kleur koraalrood met zwarte strepen (Gabon) overgaand naar homogeen rood in Kameroen. Aan de rand van het groeigebied (Congo, Congo-Brazaville) komen in het kernhout ontsierende witte vlekken voor, die echter geen invloed hebben op duurzaamheid of mechanische eigenschappen.

 

Kwaliteiten, vochtgehalte, drogen

Afrikaans padoek wordt door de Belgische houtinvoer en handel altijd als ruw gezaagd hout van de bijzondere kwaliteit FAS (First & Second) ingevoerd. De partijen komen "Shipping dry" binnen en laten zich in functie van de toepassing zonder noemenswaardig risico op vervorming drogen. Het drogen dient wel zorgvuldig te gebeuren gezien het risico op droogscheuren.

 

Afmetingen, duurzaamheidsklasse, toepassingen

De aangevoerde commerciële afmetingen bedragen : 1. 65 x 90 mm in lengtes van 185 cm en meer voor buiten - en binnen schrijnwerk 2. 26 x 155 mm 26 x 180 mm 26 x 205 mm in lengtes van 155 cm tot 305 cm voor bijvoorbeeld terrasplanken 3. 26 x 80 mm in lengtes van 60 cm en meer als vloerbekleding

Het kernhout bevindt zich in natuurlijke duurzaamheidsklasse I. Afrikaans padoek is zowel voor buitentoepassingen (buitenschrijnwerk, tuinmeubels, buitenbetimmeringen, terrassen,...) als voor binnentoepassingen (schrijnwerk, meubelen, lijsten, vloeren, fineer, houten sculpuren, draaiwerk, ...) geschikt. Het is tevens geschikt voor toepassingen in water - en/of grondcontact, hoewel dient opgemerkt dat het hout, niettegenstaande zijn hoge elasticiteitsmodulus, bros is en weinig resistent tegen schokken. Afrikaans padoek heeft Het kernhout bevindt zich in natuurlijke duurzaamheidsklasse I. Afrikaans padoek is zowel voor buitentoepassingen (buitenschrijnwerk, tuinmeubels, buitenbetimmeringen, terrassen,...) als voor binnentoepassingen (schrijnwerk, meubelen, lijsten, vloeren, fineer, houten sculpuren, draaiwerk, ...) geschikt. Het is tevens geschikt voor toepassingen in water - en/of grondcontact, hoewel dient opgemerkt dat het hout, niettegenstaande zijn hoge elasticiteitsmodulus, bros is en weinig resistent tegen schokken. Afrikaans padoek heeft gunstige resonantie-eigenschappen (zeer zuivere metallische resonantie), wat het zeer geschikt maakt voor het bouwen van orgels, piano of andere muziekinstrumenten.

 

Bewerking, bevestiging, afwerking

Afrikaans padoek laat zich gemakkelijk zowel machinaal als met de hand bewerken. Het ontstaan van inspringsel kan bij schaven van kruisdradig hout worden tegengegaan door een bewerkingshoek van 20 ° toe te passen. Vooral de grotere afmetingen zijn splijtbaar. Een goed functionerende stofafzuiging is noodzakelijk gezien het houtstof irriterend werkt. Voorboren is aangeraden. De uitharding van afwerkingsproducten op basis van alkydharsen kan bij deze houtsoort plaatselijk problemen geven. De aangewezen voorbehandeling is ontvetten met alcohol of thinner, wat meestel goed resultaat oplevert. Watergedragen producten (acrylaten) kunnen een oplossing bieden. De oppervlakteafwerking dient mede omwille van de snelle verkleuring aan het licht snel te gebeuren maar kan verder als goed worden beschreven. De afwerkingsproducten worden over het algemeen zeer goed opgenomen.

Producten in Padoek

Padoek terrasplanken

Padoek gevelbekleding

Jouw droomproject,
onze jarenlange ervaring

Jouw droom-
project, onze jarenlange
ervaring

  • Op zoek naar Azobé, Ipé, Padoek of Thermowood?
  • Hout nodig dat niet alleen sterk, maar ook mooi is?
  • Nood aan nieuwe terrasplanken, houten gevelbekleding of een nieuwe omheining?
  • Groot tuin- of bouwproject in het verschiet?
Bekijk onze referenties
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
Jadimex,
hout is
onze
zuurstof

Maak vandaag nog een afspraak

Maak vandaag nog een afspraak via ons contactformulier, of spring gewoon eens binnen tijdens de openingsuren. Dankzij onze centrale ligging zijn wij vanuit alle hoeken van België vlot bereikbaar.

Maak een afspraak