Jadimex, hout
met een
duurzame meerwaarde
Ontdek onze catalogus Bekijk onze referenties

Thermowood

Thermowood = duurzaam

Door zijn warme karakter is hout een erg geliefd product in woningbouw en tuinaanleg. Thermowood is thermisch behandeld dennenhout dat afkomstig is uit Scandinavische bossen. Door het hout te modificeren met hitte en stoom (zonder gebruik van chemicaliën) wordt het getransformeerd tot een duurzaam en stabiel product, vergelijkbaar met hardhout uit tropische bossen. Door de verhoogde duurzaamheid is het beter geschikt voor buitengebruik.  Niet te vergeten dat Thermowood een isolatievermogen heeft dat 23% hoger ligt dan dat van niet behandeld hout, wat het zeer geschikt maakt voor de passieve woningbouw.

Milieu

Aangezien het thermisch modificeren van het grenenhout met weinig energie tot stand komt, is Thermowood een zeer milieuvriendelijk product. Voor terrassen, gevelbekleding en buitenschrijnwerk wordt eerder geopteerd voor tropisch hardhout, dat beter bestand is tegen externe invloeden. Met ThermoWood biedt Jadimex een alternatief aan voor dit doorgaans duurdere product.

Thermische Modificatie

Door de modificatiewijze neemt het vermogen tot vochtopname van het hout gevoelig af en wordt het evenwichtsvochtgehalte verlaagd. De diepte van de warmbruine kleur is afhankelijk van de intensiteit van de hittebehandeling. Omdat het hout na de modificatie een lagere UV- bestendigheid heeft, verkrijgt het ook sneller een mooie zilvergrijze verkleuring. Bestanddelen zoals cellulose, hemi-cellulose en lignine worden vernietigd waardoor schimmels het hout niet meer kunnen aantasten. De verduurzaming is een feit.

Samengevat heeft de thermische behandeling van dennenhout een grote invloed op zwelling en krimp, kleur en biologische duurzaamheid. Deze drie kernpunten van de behandeling worden telkens, in functie van het eindgebruik van het hout, door de hoogte van de temperatuur en de duur van de verhitting op punt gesteld.

Thermo-S & Thermo-D

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen Thermo-S (Stability) enerzijds en Thermo-D (Durability) en Themo-D+ anderzijds. Thermo-S hoort thuis in duurzaamheidklasse III, Thermo-D in duurzaamheidklasse I/II en Thermo-D+ in duurzaamheidsklasse I. Verschil is dat bij Thermo-D en Thermo-D+ hogere temperaturen worden gebruikt waardoor verschillende eigenschappen sterker verbeteren maar de buigsterkte afneemt.

Dit technisch hoogstaand product is ecologisch ook bijzonder interessant omdat het ervoor zorgt dat Noord-Europese houtsoorten worden opgewaardeerd tot een hernieuwbare grondstof die op vlak van duurzaamheid en stabiliteit vergelijkbaar is met tropisch hardhout. Doordat Thermowood een chemicaliënvrij product is, kan het na gebruik ook volledig gerecycleerd worden of dienst doen als energieopwekker (verbranding).

Thermowood® is een geregistreerd merk dat eigendom is van the International ThermoWood Assiociation, een in 2000 opgerichte overkoepelende instantie waaraan verschillende bedrijven zich hebben verbonden. Enkel de leden van deze organisatie hebben het recht om het woord Thermowood en de merknaam Thermowood® te gebruiken. Doelstelling is het gezamenlijk voeren van onderzoek en promotie en het regelen van kwaliteitscontrole, productclassificatie en informatievoorziening.

Producten

Thermowood terrasplanken

Thermowood gevelbekleding

Thermowood palen

Jouw droomproject,
onze jarenlange ervaring

Jouw droom-
project, onze jarenlange
ervaring

  • Op zoek naar Azobé, Ipé, Padoek of Thermowood?
  • Hout nodig dat niet alleen sterk, maar ook mooi is?
  • Nood aan nieuwe terrasplanken, houten gevelbekleding of een nieuwe omheining?
  • Groot tuin- of bouwproject in het verschiet?
Bekijk onze referenties
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
Jadimex,
hout is
onze
zuurstof

Maak vandaag nog een afspraak

Maak vandaag nog een afspraak via ons contactformulier, of spring gewoon eens binnen tijdens de openingsuren. Dankzij onze centrale ligging zijn wij vanuit alle hoeken van België vlot bereikbaar.

Maak een afspraak