Jadimex, hout
met een
duurzame meerwaarde
Ontdek onze webshop Bekijk onze referenties

EUTR zegt nee tegen illegale houtkap

EUTR is de Europese houtverordening. Een stevig initiatief waarmee de Europese overheden illegale houtkap en de kwalijke gevolgen ervan aan banden willen leggen. In deze blog verneem je waarom die verordening zo belangrijk is.

Illegale houtkap stoppen

Illegale houtkap is een praktijk die op vele vlakken schadelijke gevolgen met zich meebrengt. Dat besef is ook doorgedrongen tot bij de Europese leiders. Met de EUTR scharen alle Europese landen zich achter een sterk beleid waarmee illegale houtkap effectief wordt bestreden. Tegelijk krijgt ook de handel in illegaal gekapt hout een stevige dreun.

 

De gevolgen van illegale houtkap

Illegale houtkap zorgt voor een onevenwicht op verschillende vlakken. De milieuschade ervan is een eerste grote bezorgdheid van al wie het goed voor heeft met onze planeet. Daarnaast brengt illegale houtkap ook grote sociale schade toe. Een heel aantal vaak armere landen zijn afhankelijk van de inkomsten van houtkap. Illegale houtkappers gaan aan de haal met een flink deel van die inkomsten, wat de plaatselijke bevolking in die landen natuurlijk rechtstreeks benadeelt. Een derde gevolg dat absoluut te vermijden is: hout uit illegale houtkap dreigt vanwege zijn lagere prijs op termijn duurzaam hout uit de markt te drukken.

Dit is de oplossing tegen illegale houtkap.

Zo voorkomt EUTR illegale houtkap

Sinds de invoering van de EUTR in 2013 moeten producenten en handelaars van houtproducten strikte regels volgen. Zo zijn ze verplicht om een goede traceerbaarheid van hun duurzaam hout te garanderen. Dankzij die transparante werking kunnen producenten en handelaars op elk moment bewijzen dat het door hen verkochte hout niet afkomstig is van illegale houtkap.

 

Zo moeten houtimporteurs een heleboel informatie ter beschikking hebben. Over welke houtsoort gaat het? Uit welk land en van bij welke leverancier is het hout afkomstig? En zijn de nodige documenten beschikbaar om aan te tonen dat het hout gekapt is volgens alle geldende voorschriften? De importeur moet kunnen aantonen dat hij al het mogelijk heeft gedaan om de legaliteit van het hout te achterhalen. Dankzij al die criteria ben je als eindklant gerust. Het hout voor jouw terras, gevelbekleding of tuinhuis is afkomstig van duurzaam beheerde houtbossen.

Samen tegen illegale houtkap!

Ook Jadimex schaart zich voor 100 procent achter de doelstellingen van de EUTR. Daarom vind je bij ons alleen duurzaam tropisch hardhout en dragen bovendien vele houtproducten het FSC®-label. Nog een bewijs dat je duurzaam hout in huis haalt.

 

Ben je benieuwd naar ons houtaanbod dat volledig beantwoordt aan alle EUTR-voorschriften? Check dan zeker ons ruime gamma.

Jouw droomproject,
onze jarenlange ervaring

Jouw droom-
project, onze jarenlange
ervaring

  • Op zoek naar Azobé, Ipé, Padoek of Thermowood?
  • Hout nodig dat niet alleen sterk, maar ook mooi is?
  • Nood aan nieuwe terrasplanken, houten gevelbekleding of een nieuwe omheining?
  • Groot tuin- of bouwproject in het verschiet?
Bekijk onze referenties
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
[KEY1] [KEY2] [KEY3] [KEY4] [KEY5]
Jadimex,
hout is
onze
zuurstof

Maak vandaag nog een afspraak

Maak vandaag nog een afspraak via ons contactformulier, of spring gewoon eens binnen tijdens de openingsuren. Dankzij onze centrale ligging zijn wij vanuit alle hoeken van België vlot bereikbaar.

Maak een afspraak